Více informací
Spirulina
jsou vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami. Vyskytuje se převážně v tropických a subtropických jezerech s vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Osahuje mimo jiné vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a karoteny. V současnosti začíná být na vzestupu její konzumace hlavně díky jejímu vysokému obsahu bílkovin (více jak 50%) a to jí řadí mezi nejvíce na proteiny bohaté potraviny v přírodě. Je označována také jako jedno z tzv. superfoods (super potraviny). Spirulina je výjimečnou potravinou a úžasným zdrojem koncentrovaných, netoxických a lehce vstřebatelných živin. Je vysoce přínosnou náhradou za proteinové prášky. Spirulina obsahuje látku zvanou fykocyanin. Dále obsahuje vitamíny A, B-1, B-2, B-6, E, a K. Navíc Spirulina dodává minerály, stopové minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, stejně jako vysoké množství chlorofylu a dalších prospěšných barviv.
Guave
též Kavája je ovoce stromu kvajáva hrušková (Psidium guajava) z čeledi myrtovitých, pocházejícího z Jižní Ameriky, kde jsou tyto plody velmi oblíbeným ovocem. Odtud se pěstování rozšířilo do dalších oblastí tropického pásma (Indie, do Středomoří a dále). Plody mají kulovitý až hruškovitý tvar. Povrch bývá hrbolatý nebo hladký, lesklý, hustě pokrytý tečkami. Dužina plodu je žlutavě bílá až červená, šťavnatá, výrazné vůně. Chutí připomíná fíky a hrušky. Obsahuje množství malých tvrdých semen. Ovoce kvajávy obsahuje asi 15 % cukrů. Má vysoký obsah vitaminu C – asi 5x více než citrony nebo pomeranče, vitaminu A a značné množství vápníku. Nezralé plody jsou zelené, plně dozrálé slámově žluté. Zralý plod se lehce poddá tlaku prstů